Logo nedir? Lafız demeı olarak temel huzurlığı dilimizde amblem olan, bir teamülin, faaliyetin, organizasyonun yapısını, demeını, karakterini sembolize fail şekillerdir. Bir logo dizaynı anlamsal olarak teamülletmenin veya organizasyonun direk olarak yaptığı teamüli sembolize edebileceği gibi, markanın kendi demeı ile de sembolleştirilebilir, hatta temelı çallıkışmalarda kavramlar soyutlaştırılarak farklı kucakerik ve anlamlara sahip mümkün.
Sorusu sorulduğunda lafız demeının haricinde, birgani logo ve amblem çeşidi vardır. Logo dizayn esnasında dizaynı yapacak olan zat veya kuruma neyin ve ne aktarıldığı enikonu önemlidir. öteki taraftan logo dizayn çallıkışmasını yapacak zat veya kurumun sizi ne anladığı ve logo çallıkışmanızı ne değerlendirdiği sonucunda ortaya çıkacak olan çallıkışma sizin, teamülletmenizin ve bundan ahir çallıkışmalarınızın temelini atacak olan “logo dizayn çallıkışması” olacaktır.
Logo sadece şekil ve sembol değil, yazı karakterinin kendisi, yazı karakterinin değteamültirilmiş ve düzenlenmiş hali veya bellik kucakin yeni yazı karakteri oluşturulmasıyla da tasarlanabilir. Bu tip çallıkışmalara logo değil, logotype denilir. Logotype takkadak çok iş meydanı ile faaliyette bulunan şirketler kucakin daha çok yeğleme edilebilir. Tenha bir sektörde faaliyet gösteren teamülletmelerin çoğu kez logoları kesimü oyun değer. Ama takkadak bir araba kesim ile uğraşılıyorsa tüm sektörleri logoda göstermek imkansızdır.
Logo ne teamüle yarar?
İşletmeler kucakin logo veya logotype eğer olmazsa olmazlardandır. Her ne markası olmayan bir pres eğer olmazsa logo veya logotype’sız bir markada düşünülemez. Bu makaleyi okuduğunuz vakit aklınızdan Koç, Vestel, İş Bankası markalarını geçirin. Aklınıza logoları ile müşterek gelmemiş olması imkansızdır. Beko markasını geçirin, beli aklınıza Beko’nun güncellenen yeni logosu geldi. Müstamel halini düşünmeye çallıkışın. Markaların logoları olmadan filhakika bellik olmaları az daha imkansızdır.
Bu sebeple teamülletmenize kurumsal bir maksat hazırlayarak yolunuza sağlam adımlarla devam edebilmek hesabına “logo dizayn” çallıkışması ile saksılayın.
Logo ideogram, sembol, amblem, ikon gibi bir grafik öğesiye bütünleşik olan logo yazısını (logotype) ifade değer. Ticari markaların, kurumların ve hatta bazen kişilerin bir zevahirte tanılamanmasını sağlayıcı teamülaretlerdir. Tipik bir logo firmaların ayırt edilmesini, diğerlerinden ayrılmasını sağlayıcı nitelik, font, şekil ve görsellerdir.
Sade, kolayca anlaşılır, geçekırlanması kolayca, olabilir başüstüneğunca azca adetda renkten oluşemtiaıdır. Her çeşit baskı ve anlaşma tekniği ile sorunsuz kullanılabilir olmalı, çok değersiz ölçülerde ayrıntılar kaybolmamalı, çok makro ölçülerde dağınık görünmemelidir. Her türlü ölçüde ve yüzeyde okunabilir olmalıdır.
Özgün olmalıdır. Başka şirket ya da ürünlere ilişik logolar ile karışıklığa saika vermemeli, hatta çağrıştırmamalıdır. Kopyalanan ya da esinlenen logolar o ürün ya da firmaya makro dokunca verir.
Logo tasarımcıyı değil ürün ya da firmayı yansıtmalıdır. IBM logosunun tasarımcısı Paul Rand’e göre logoyu üreten tasarımcıdır ancak oluşturan firmanın kendisidir. İlgili üretimun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Seçilen ya da tasarlanan font şirketin yürekğine normal olmalıdır. Hassaten kurumun kendisini ne tanılamamladığı ve kurumu yansıfecir kavramların neler olduğunu bilmek logonun dizayn aşamasında önemli unsurlardır.
Logo sadeliğinin yanıkeşik lüzum rengi lüzum şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü vakit de akılda kalıcı olmalıdır.
Farklı bir ülkeye ilişik ürün ya da şirket kucakin logo tasarlanacağı vakit o ülkenin renklere yüklediği anlamlar ve kültürleri üzerine fen sahibi olunmalıdır. Özellikle bir simge kullanılacağı vakit simgenin taşıyacağı deme hizmetında bu fen çok önemlidir.